Jdi na obsah Jdi na menu
 

Chladnokrevné Mistrovství České republiky

5. 10. 2015

 

Kompletní výsledky chladnokrevníků MČR

Výsledky MČR

Přinášíme aktuálně první informace z mistrovství České republiky chladnokrevných koní z Klokočova u Vítkova. Dnes – v sobotu 3.10. proběhla soutěž jednospřeží, které podle předpokladu kraloval mistr opratí Mojmír Kubíček. Tato akce mohla proběhnout díky četným sponzorům, kteří svými dary vytvořili pěkné podmínky a ceny pro účastníky. Hlavními sponzory jsou: Lesy ČR, Vojenské lesy a statky, ASCHK, Vítkovská zemědělská s.r.o., Svaz chovatelů chladnokrevných koní, výstavu koní sponzorsky podpořilo Ministerstvo zemědělství ČR, Výzkumný ústav živočisné výroby Praha-Uhříněves, 4ever a Alena Lukešová.

Soutěž začala výstavou koní, kteří během dne závodili. Předvedeno bylo 21 koní plemen slezský norik, norik, českomoravský belgik i polský chladnokrevník. Pro tento den se komentování zhostil pan František Horník a Josef Našinec. Hlavním rozhodčím byl jako už klasicky František Nedbálek a rozhodčími byli Ivan Petrtýl, Josef Anderle, Petr Novák a Jana Voráčková- celková organizátorka.

V první soutěži, formanské jízdě, byla trať složena ze 14 překážek a obsahovala průjezdy, couvačku, dvojité „U“, které trefně soutěžící přejmenovali na hadí smyčku, vodní příkop nebo val. S tou tratí si nejlépe poradil Jan Blizňák s plemenným hřebcem slezského norika Brysem Slezským, druhý se umístil Mojmír Kubíček s plemenným hřebcem Biskupem a třetí skončil Dušan Turčan s valachem Saimonem. Trať ovladatelnosti, jejímž stavitelem byl jako u ostatních tratí Petr Novák s Janou Voráčkovou, byla opravdu zapeklitá a bohatá na „dramatické chvilky“. Trať obsahovala 9 překážek, z nichž 5 bylo technických. Z těch obtížnějších bych zmínila navalení klády, podsmyk, shození kužele, váhu, a začelení. Pro tuto trať byl stanoven limit 8 minut a maximální limit byl 12 minut. Maximální limit nebyl překročen žádným z účastníků. S nulovým počtem trestných bodů dokončili všichni tři nejlépe umístění, a proto rozhodoval lepší čas. S nejlepším časem a tedy vybojovaným prvním místem skončil Mojmír Kubíček s Biskupem, druhý potom Milan Blizňák s hřebcem Sagemem a třetí se umístila klisna Samanta-K pod vedením Jiřího Knapovského. Soutěžní den končil tzv. královskou disciplínou tedy těžkým tahem. Saně se tahaly od 700 kg do 1400 kg.

Nejsilnějším koněm tohoto roku se stal Jurášek, který je již trojnásobný mistr ČR v těžkém tahu v Pardubicích a čtyřnásobným mistrem na MČR v kombinované soutěži. Druhý skončil polský chladnokrevník Brok pod vedením Jana Janovského a třetí místo vybojoval plemenný hřebec Sagem s Milanem Blizňákem. Po sečtení bodů byly vyhlášeny výsledky, při vyhlášení krásně zatroubili i trubači vojenských lesů. Bronzovou příčku vybojoval účastník z východních Čech Jan Janovský s valachem Brokem. Stříbrnou příčku získal Oskar Sněhota, účastník z jižní Moravy, s valachem Jasánkem. A zlatou medaili si vybojoval pan Mojmír Kubíček ze Staměřic /Olomoucký kraj) s plemenným hřebcem Biskupem. Tento závodník je již dlouholetým účastníkem na těchto soutěžích, a proto mu gratulujeme k tomuto velkému úspěchu, navíc je nejstarším účastníkem, který stále ještě aktivně závodí !!

 

V neděli den probíhal podle stejného plánu jak v sobotu, jen ve dvojspřeží. Na start se postavilo 18 dvojspřeží. Většina účastníků závodila již v sobotním jednospřeží a několik pár přibylo navíc. Soutěže se zúčastnil také jeden slovenský účastník a to Patrik Játy s Litvorem a

Mačkem. Trať byla postavená stejně jako předcházející den, a proto byla prohlídka trati rychlá a bezproblémová. Neděle začala výstavou a předvedením koní, kteří během dne závodili. Po krátkém představení každého koně, byly v mezičase, než si závodníci zapřáhli, předvedeny 2 klokočovské klisny. Byly to klisny Rebeka a Sára, které jsou letošní a loňské šampionky výstavy v Pardubicích. Poté byla zahájena vozatajská soutěž, v níž s náskokem pěti vteřin zvítězil Jan Blizňák s klisnou Rozárkou a Brysem Slezským, plemenným hřebcem. Tato pára podala obdivuhodný výkon a to i přesto, že spolu v páře byli poprvé zapřáhnuti až na mistrovství. Druhé místo obsadil Pavel Reichel s hřebci Neronem a Nachem-B a třetí Marian Fizek s Lordem a Buntkem. V přestávce mezi vozatajskou jízdou a ovladatelností s kládou udělal ukázku Petr Procházka ml., který nám v jeho vystoupení s názvem Norik show předvedl plemenného hřebce White Tigera a valacha Narexe. V ovladatelnosti s kládou vysloveně kraloval Jiří Knapovský s párou Samanta-K a Streid-K. Měl pouze 5 trestných bodů a oproti druhému umístěnému Pavlu Škvařilovi s Blekem a Sagarem měl náskok téměř minutu. V této disciplíně všem ukázal, jak má povahové a charakterní koně. Třetí příčku poté obsadil Jiří Bajer s Leidy a Leonem. Mezi druhou a třetí soutěží proběhlo vystoupení s názvem Dáma v sedle, kde nám paní Iva Lasáková předvedla jízdu v dámském sedle na teplokrevníkovi Ladget Dream.

Do těžkého tahu nastoupilo z 18 pár pouze 15. Tahalo se do váhy 2700 kg, na kterou se dostaly 4 páry. Na vzdálenost 290 centimetrů byly dotaženy saně Saimonem a Juráškem pod vedením Dušana Turčana. Tato vzdálenost jim stačila k získání prvního místa v těžkém tahu. Druhý se umístil Marian Fizek s Lordem a Buntkem, kteří saně dotáhli na 170 centimetrů. Třetí místo obsadil Mojmír Kubíček s Barbarem a Biskupem a také Vladimír Hajtmar s Galenem a Grafitem. Po sečtení bodů došlo k dekorování a slavnostnímu vyhlášení. Na mistrovství České republiky třetí příčku vybojoval Jan Blizňák s Brysem Slezským a Rozárkou, stříbrnou příčku obsadil Marian Fizek s Lordem a Buntkem a zlatou medaili si domů odváží Dušan Turčan s Juráškem a Saimonem, kteří předváděli pěknou jízdu po celý den.

Celé mistrovství provázelo na jinak obvykle chladný Klokočov nezvykle teplé počasí, které přilákalo mnoho diváků fandit chladnokrevným koním. Bylo vidět, že akce byla velmi dobře zorganizovaná a proběhla bez větších problémů. Tímto byla uzavřena letošní soutěžní sezóna a budeme se těšit na nadcházející, která začne opět v květnu!

Chladnokrevné MČR ( ke stažení )

Chladnokrevné MČR je již minulostí - článek který vyšel na Equichannelu

http://www.jezdci.cz/clanky/Videozaznamy-z-MCR-chladnokrevnych-koni-2015/

http://www.equitv.cz/clanek/Videozaznamy-z-MCR-chladnokrevnych-koni-2015.html

Fotografie

zde

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 14
Celkem: 1821676
Měsíc: 13907
Den: 437