Jdi na obsah Jdi na menu
 

Den Slezského norického koně Klokočov

11. 8. 2015

První srpnovou sobotu se na hřebčíně ve Františkově Dvoře v Klokočově u Vítkova konal již šestý ročník chovatelské akce s názvem Den slezského norika. Jako již tradičně byl program rozdělen na dopolední chovatelskou část a odpolední část soutěžní.

Celodenní program byl zahájen rejem chladnokrevných spřežení, ve kterém byli k vidění koně zapřažení do dostavníku, loveckého i svatebního kočáru nebo do sulky. Poté následovalo předvádění plemenných hřebců, kteří se odpoledne účastnili i vozatajských závodů. Předvedeni byli dva hřebci slezského norika 2986 Neron a 1588 Nacho B, kteří stojí na stanici u pana Reichla v Dolním Benešově, a jeden hřebec českomoravského belgika 1158 Sauron.

Poté došlo k předvedení klokočovských klisen, které v letošním roce nemají hříbata, následovala kolekce 3-letých klisen po hřebci 1443 Negir, který na Klokočově působil několik připouštěcích sezón. Dále byly předvedeny dvouletci a ročci také po hřebci 1443 Negir. Po tomto hřebci bylo také předvedeno 6 letošních hříbat. Chovatelé tak mohli porovnat 4 ročníky hříbat po jednom hřebci.

Od loňského roku zde začal připouštět také hřebec 1589 Baramis. Po jeho samostatném předvedení byly předvedeny klisny s hříbaty po tomto hřebci.

Následovala polední přestávka během ní se diváci přesunuli na kolbiště, které je vybudováno v terénu a vytváří tak mnoho možností pro přírodní překážky, jak mezi stromy, tak i různé sjezdy a průjezdy. Také je zde vytvořena pevná maratonová překážka využívána při vozatajské jízdě.

Odpoledního programu se zúčastnilo 6 vozatajců- Jan Blizňák, Pavel Reichel, Dušan Turčan, David Šíma, Jaroslav Hell a Zdeněk Kala.

Soutěž se skládala z dvoukolové vozatajské jízdy a jednokolové ovladatelnosti s kládou. V obou kolech vozatajské jízdy nenašel přemožitele Jan Blizňák se svými klisnami Rozárkou a Cácorkou. O 2. místo se po obou kolech dělili o druhé místo Pavel Reichel s hřebci Neron a Nacho-B a Dušan Turčan s valachy Saimonem a Grafem.

V ovladatelnosti s kládou se nejvíce zadařilo Davidu Šímovi s valachem Blackem a klisnou Sarou.

Po sečtení bodů z obou kol došlo k vyhlášení výsledků. Vítězem dne se stal Pavel Reichel s hřebci Neronem a Nachem-B. 2. místo obsadil David Šíma s Blackem a Sarou. Na bronzové příčce skončil Dušan Turčan s valachy Saimonem a Grafem.

Celý den byl provázen slunečným počasím, návštěvníci se mohli svézt na koni i v kočáře nebo se mohli občerstvit ve zdejší stylové hospůdce.

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 11
Celkem: 1831620
Měsíc: 16320
Den: 550