Jdi na obsah Jdi na menu
 

Kvalifikace chladnokrevných koní se v Čechách uzavřely

30. 8. 2015

V sobotu 22. srpna se posledním kolem uzavřela letošní kvalifikace na Mistrovství ČR v kombinované soutěži chladnokrevných koní. Letošní seriál klání chladnokrevníků v jižních a západních - a i v celých Čechách - ukončila soutěž ve Vesci, všechna kvalifikační kola pro letošek proběhla a už je jasné, kdo dostane šanci získat nebo obhájit mistrovské tituly roku 2015.

Výsledky jsme průběžně mohli sledovat na webu ASCHK (vždy kliknutím na uskutečněné kolo soutěže v Kalendáři akcí) i nawebu Svazu chovatelů chladnokrevných koní (v záložce Aktuálně).

A jak ten letošní ročník vlastně probíhal?

České Budějovice - 16. 5. 2015

Soutěž se již tradičně konala v kampusu Jihočeské univerzity, v letošním roce překvapila nízká účast soutěžících (10 koní), trať byla tradičně v nižší obtížnosti, ale i přesto si soutěžící i diváci přišli na své.

Vítězem Poháru děkana Zemědělské fakulty se stal s klisnami Vandou a Vanesou kočí Pavel Hubený (4 body), druzí byli Almar a Maral s Mírou Ježkem (6 bodů), třetí Rula a Sasanka s Miroslavem Maršálkem (8 bodů).

Pavel Hubený s klisnami Vanda a Vanesa

První místo v soutěži jednotlivců patřilo klisně Pavle s kočím Karlem Školkou (5 bodů), druhý byl Egon s Frantou Beranem (8 bodů), třetí Almar s Mírou Ježkem (10 bodů), čtvrtý Baron s Václavem Holubem (11 bodů) a pátý Maral s Mírou Ježkem (14 bodů).

Zdeslav (okr. Klatovy) - 30. 5. 2015

Akci uspořádala Zemská stanice hřebců spolu se Západočeským svazech chovatelů koní, stavby soutěžní tratě pro ovladatelnost v kládě se ujal Tomáš Janda, trať formanky jsem stavěl já s Honzou Hudačem. Jako v minulém ročníku byla zaznamenána vysoká účast 25 koní, v příjemném prostředí po ranní silné přeháňce jsme strávili zajímavý soutěžní den. Přestože spolupořadatelé - otec a syn Jandovi - nebyli zcela rozhodnuti, průběh soutěže, zájem diváků i soutěžících je přesvědčil o tom, že i v dalších letech je potřeba soutěž u nich pořádat.

Vítězem v jednospřeží se stal Narex s Petrem Procházkou (9 bodů), druhé místo vybojoval White Tiger rovněž s Petrem Procházkou (12 bodů), třetí místo patřilo Baronovi s Václavem Holubem (13 bodů), čtvrtý byl Egon s Frantou Beranem (15 bodů) a pátý Michal s Radkem Žákem (16 bodů).

P. Procházka st. a Narex

V soutěži párů - první příčka klisny Vesna a Viki s kočím Matoušem Dufkem (3 body), druhé místo plemeníci ČMB Maral a Almar s Mírou Ježkem - reprezentanti Zemského hřebčince Písek (7 bodů), třetí příčku si vybojovaly klisny Helena a Harmonie s Honzou Jílkem (12 bodů), a čtvrté místo patřilo hřebcům Midas a Šumík s Radkem Jandou (Zemská stanice hřebců Zdeslav) (14 bodů).

Ruda (okr. Rakovník) - 20. 6. 2015

Těšili jsme se i na kvalifikační kolo k Aleši Soukupovi, který jako bývalý soutěžící zápřeže teplokrevníků ví, jak má být soutěž řádně připravena a neopomíná ani žádné detaily. Nakonec s jeho výkony jsme se mnohokrát seznámili na vrcholných podnicích s chladnokrevníky, kdo sleduje účast koní a kočích ve filmařské práci, měl mnohokrát možnost jeho koně vidět i v mnoha filmech.

Jan Jílek a Harmonie a HelenaPočasí tomuto kolu přálo, soutěže se zúčastnilo na 20 koní, tratě stavěl - myslím velmi dobře - sám pořadatel. Vhodným doplněním programu byla jako minule dřevorubecká soutěž žáků lesnické školy, je dobře, že i oni mají zájem podpořit chladnokrevníky.

Vítězem v jednospřeží je Narex s Petrem Procházkou st. (6 bodů), druhé místo získala klisna Sylva s Alešem Soukupem (15 bodů), třetí byl Gomis s Frantou Šímou (20 bodů), čtvrtá klisna Bára s Katkou Hlávkovou (26 bodů) a pátý Kuba s Petrem Porcházkou ml. (27 bodů).

V soutěži párů zvítězily klisny Harmonie a Helena s kočím Janem Jílkem (6 bodů), druhé místo patřilo Kačence a Sylvě kočího Aleše Soukupa (7 bodů), a třetí valachům Laudovi a Láďovi vedených Zdeňkem Haschem (9 bodů).

Hunčice (okr. Plzeň-sever) - 4. 7. 2015

Na 20 koní se sjelo i na další kolo, tentokrát k manželům Jílkovým - soukromým zemědělcům - na jejich statek. Bohužel velikým hendikepem celého dne bylo obrovské vedro, které nás všechny řádně potrápilo. Od začátku soutěže do pozdních večerních hodin bylo 35 °C ve stínu, na louce bez jediného stromu bylo k nevydržení. Soutěžící i rozhodčí polévali vodou nejen koně ale i sebe, aby vůbec mohli celý den dokončit. Nicméně musím pochválit pořadatele za jejich už 7letou snahu o konání této soutěže, těžko bychom hledali v západních Čechách pořadatele pro druhé kolo. Navíc i tentokrát soutěž vhodně doplnila program taneční ukázka latinských tanců i stříhání ovcí a setí koňskou sekačkou, a další. Bylo by třeba jen přilákat více diváků, ale to myslím trápí chladnokrevné soutěže dlouhodobě v celých Čechách, ani mistrovství republiky nebývá výjimkou.

Ferda

Vítěz - jednospřeží - White Tiger s Petrem Procházkou st. (10 bodů), druhé místo Narex také s Petrem Procházkou (11 bodů), třetí příčka Sylva s Alešem Soukupem (16 bodů) a čtvrtý se umístil nováček v soutěži Kuba s Petrem Procházkou (16 bodů). Z výsledkových listin je zřejmé, že Stáj Procházka Stojanovice nenechává nic náhodě a v letošní sezoně válcuje soupeře měrou nebývalou.

R. Žák a JaltaSoutěž párů patřila zase plemenným hřebcům Maralovi a Almarovi (Zemský hřebčinec Písek) s kočím Mírou Ježkem (9 bodů), druhé místo Lauda a Láďa se Zdeňkem Haschem (9 bodů), třetí místo obsadil White Tiger s Petrem Procházkou (11 bodů), na čtvrtém místě se umístila Sylva a Kačenka s Alešem Soukupem (12 bodů) a páté místo patřilo Heleně a Harmonii s Honzou Jílkem (16 bodů).

Písek - 15. 8. 2015

Závodů v Písku jsem se neúčastnil, proto jsem požádal kolegy o jejich názor na akci - následující text je jejich pohledem na soutěž v ZH Písek:

První závody chladnokrevných koní v ZH Písek se nesly v příjemném a poklidném duchu. Škoda jen, že závodníků nepřijel dostatek, aby se mohla uskutečnit i soutěž dvojspřeží. Ale právě to, že závodníků nebylo mnoho, umožňovalo velmi klidný průběh závodů. Dva soutěžící navíc přijeli s mladými koňmi, takže jim tento způsob velmi vyhovoval. Miroslav Maršálek, který celé závody provázel slovem, nezapomněl všem návštěvníkům přiblížit nejen historii chladnokrevných koní, ale i podstatu těchto kombinovaných soutěží a jednotlivé cviky.

Rozhodčími byli Josef Anderle, Tomáš Janda a Miroslav Maršálek. Všichni zúčastnění bojovali statečně, ze všech nejlépe se s nástrahami tratě vypořádal plemenný hřebec 2942 Almar vedený panem Miroslavem Ježkem ze Zemského hřebčince Písek, který zvítězil v kombinované soutěži (1. v kládě, 2. ve formance a 4. v těžkém tahu).

Chladnokrevná plemena koní se v ZH Písek snaží všemožně podporovat, a proto je představují právě na těchto soutěžích, výstavách, ale samozřejmě se zejména snaží pro ně nalézt pracovní uplatnění. Byla by veliká škoda, kdyby tito překrásní koně z našich lesů vymizeli a to zejména z důvodů kulturně historických. Písecký hřebčinec v tomto směru spolupracuje například s firmou Lesy města Písku s.r.o. a navíc provozuje jednu ze dvou uznaných testačních odchoven chladnokrevných koní. (Ing. Štěrbová)

Vokatá + Maral, Ježek + Almar

Zemský hřebčinec Písek byl v letošním roce novým pořadatelem soutěží chladnokrevných koní. Organizačně se celých závodů ujala Ing. Hana Štěrbová, při stavbě trati v jednotlivých disciplínách byla patrná zkušenost Miroslava Ježka z absolvovaných soutěží a trať byla postavena pestrá, divácky atraktivní a s odpovídající náročností. Skutečnost, že se v Písku pořádaly takové závody poprvé, se projevila v nižším počtu soutěžících a z důvodů nesplnění veterinárních požadavků (negativní vyšetření na EIA v posledních 6 měsících) nebyla umožněna účast v soutěži dvěma dvouspřežím. Celá soutěž ve všech třech disciplínách proto probíhala pouze v jednospřeží. Diváci v hojném počtu vydrželi až do konce soutěží a oceňovali výkony koní a kočích bohatým potleskem. (doc. Ing. Maršálek)

Vítězem jednospřeží byl Almar s Mírou Ježkem, druhý byl Maral s Mírou Ježkem, třetí Baron s Václavem Holubem, čtvrtý Egon s Frantou Beranem a pátý Kaštan s Pavlou Smigovou.

Honza Janovský a Inspektor

Vesce (okr. Tábor) - 22. 8. 2015

Na poslední dílek seriálu v jižních Čechách se k Radku Žákovi v sobotu do Vesce (okr. Soběslav) sjel nezvykle velký počet soutěžících. Den nám přál, počasí nebylo horké, což v letošním létě je skoro výjimkou. Trať byla postavena zajímavě, začali jsme formankou, ale potom byla dlouho trvající kláda, soutěžících bylo 17, takže než se začalo s těžkým tahem, ubylo dost diváků. Ukončení celého soutěžního dne bylo až po 20. hodině, rychle odstrojit, naložit koně, vypít poslední kafe a domů jeli všichni už potmě.

R. Žák a Bag, Jalta

Vítězem v soutěži jednospřeží byl hřebec Inspektor s Honzou Janovským (4 body), druhý byl Egon s Frantou Beranem (7 bodů), třetí Brok s Honzou Janovským (7 bodů), čtvrtou příčku vybojoval Baron s Václavem Holubem (15 bodů) a pátý byl Bag s domácím Radkem Žákem (19 bodů).

AlmarV párech byli první hřebci Pabar a Masbon s domácím Fandou Fraitem (7 bodů), druhý post patřil Inspektorovi a Brokovi s Honzou Janovským (7 bodů), třetí byl Bag s Jaltou s Radkem Žákem (8 bodů) a čtvrté místo získaly Vanda s Vanesou s Pavlem Hubeným (11 bodů).

 

Léto se chýlí ke konci, a my se taky nachylujeme - k finále dvou disciplín do Pardubic.K těžkému tahu v sobotu 5. září odpoledne před hlavní tribunou a pak i ovladatelnosti v kládě v lesíku u Irské lavice v neděli 6. září. Kromě toho samozřejmě tradiční výstava 3letých klisen v padoku v dopoledních hodinách v sobotu i neděli, a v sobotu po poledni také tradiční soutěžní orba u Poplerova skoku.

Hlavní finále celé kombinované soutěže chladnokrevníků se letos bude konat o víkendu 10. a 11. října na Moravě - konkrétně v Klokočově (okr. Opava), čeští diváci, kteří se nevydají na Klokočov, si musí počkat na ročník 2016, kdy by se finále mohlo konat v areálu Zemského hřebčince v Písku, samozřejmě vše je ještě v jednání.

Za všechny, kteří se kolem soutěží pohybují - pořadatele, soutěžící i rozhodčí - bych vás rád pozval na oba nejvyšší podniky letošní sezony, a samozřejmě na všechny seriály sezony příští i dalších.

Zkrátka - zachovejte přízeň chladnokrevným koním, i tihle koně si to právem zaslouží.

                           článek vyšel na Equichannelu - http://www.equichannel.cz/kvalifikace-chladnokrevniku-se-v-cechach-uzavrely

Autor - Josef Našinec

Autorka fotografií - Michaela Šindelářová

 

 

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 10
Celkem: 1833589
Měsíc: 16872
Den: 973