Jdi na obsah Jdi na menu
 

Lanškroun - výsledky a fotografie + článek

12. 6. 2017

Kompletní výsledky ze sobotní kvalifikace z Lanškrouna

Celkové výsledky - jednospřeží

Celkové výsledky - dvojspřeží

Výsledková listina jednospřeží

Výsledková listina dvojspřeží

 

http://prov1.rajce.idnes.cz/17.06.10._Chladar_Dol.Tresnovec_Zdena/

 

Chlaďas 2017 - Lanškroun

Na závodišti pod seníkem v areálu Školního statku Střední školy zemědělské a veterinární v Dolním Třešňovci se opět po roce 10. června sešli chladnokrevní koně a jejich kočí. Sobotní ráno všechny uvítalo deštěm, ale během dne se počasí umoudřilo a po několika malých přeháňkách vykouklo i sluníčko. I letošní už 13. ročník závodů chladnokrevných koní Chlaďas 2017 významně podpořil hlavní sponzor Lesy České republiky. Akci také navštívil senátor Ing. Petr Šilar, absolvent SZeŠ Lanškroun, který velmi fandí pracovním chladnokrevným koním a prostřednictvím těchto soutěží je podporuje. Společně s ředitelem SZeŠ Lanškroun Ing.  Davidem Hruškou se ujal slavnostního dekorování při slavnostním nástupu všech soutěžících.

Stejně jako v minulých letech měly i letos soutěže tažných koní Chlaďas 2017 statut kvalifikace pro MČR. Startovní pole tvořilo celkem 8 startujících s 13 koňmi z Čech i Moravy. Přes počáteční deštivé počasí dorazil poměrně velký počet diváků, kteří podporovali soutěžící v hojném počtu až do konce programu. Vypsány byly jednotlivé soutěže ve všech disciplínách – ovladatelnost v kládě, vozatajská jízda i  těžký tah pro jednospřeží i dvojspřeží. Výsledky jsou použitelné pro kvalifikaci do finále jednotlivých disciplín a mohou být použity i pro kvalifikaci pro kombinované soutěže na MČR.

Protože zkušení členové vozatajského kroužku odmaturovali a ze školy odešli, jsou v současnosti členy samí začátečníci, kteří nemohli v tomto roce ještě závodit. Děvčata ale pod vedením vedoucího kroužku Jaroslava Marvana připravila krásné vystoupení. Při něm v doprovodu hudby jedna studentka vedla koně s kládou na opratích jednoduchou dráhou a druhá v sedle chladnokrevníka taženou kládu překračovala.

Sbor rozhodčích tvořila osvědčená dvojice Petra Šanturovová (hlavní rozhodčí) a Ing. Hana Stehlíková.

Program byl jako vždy zahájen soutěží ovladatelnosti koní v kládě. Tato soutěž imituje práci v lese při přibližování dřeva a je velmi technická. Stavitel Jaroslav Marvan připravil zajímavou technickou trať, která byla i zajímavá pro diváky. Na trati kromě běžných překážek čekala závodníky pyramida, která dokonale prověřila ovladatelnost koně a  souhru kočího a jeho koně. Dále byly připraveny divácky atraktivní podsmyk, váha a průjezd vodním příkopem, který vždy prověří především důvěru koně v člověka. Startovalo 13 jednospřeží a 5 dvojspřeží. V kategorii jednospřeží zvítězil Vladimír Hajtmar z Rovenska s Galenem, který byl nejlepší i s párem koní Grafitem a Galenem.

Odpolední program zahájil tradiční slavnostní nástup s dekorováním dopoledních soutěží a všichni závodníci a čestní hosté obdrželi tradiční účastnický dárek – letos to byla praktická svítilna s nápisem Chlaďas 2017 a tradiční účastnický flot.

Pro vítěze a dekorované na 2. a 3. místě jsme opět připravili skleněné poháry s vybroušenými originálními obrázky Pavla Dvořáčka, které vyrobila firma sklenářství Šulák s.r.o.

Po slavnostním nástupu pokračoval program soutěžní vozatajskou jízdou dvojspřeží a jednospřeží. Na koně čekala tolik „oblíbená“ lanškrounská voda, osmička, násep, cik-cak, tzv. bludiště, ale i  překážka prověřující dovednost couvání. Koně museli vjet do slepé uličky, srazit příčnou kládu a  vycouvat. Nově prověřila ovladatelnost koní překážka, kde kočí musí zastavit předními koly v úseku zhruba půl metru na „můstku“ z kulatiny. Na trať se vydalo 8 jednospřeží a 5 dvojspřeží. První místo v kategorii jednospřeží obsadil Jaroslav Marvan z Květné s Gretou a s dvojspřežím zvítězil Milan Broulík ml. z Opatova s Dolinou a Simonou.

Uprostřed odpoledne už za krásného slunečného počasí se začalo soutěžit v poslední disciplíně, kterou je těžký tah. V těžkém tahu záleží především na síle, ale také pracovitosti koní – jde o to, který kůň (koně) utáhne největší váhu. K této velice zajímavé soutěži se používají speciální saně, které koně táhnou ve vymezené dráze o rozměrech 5 x 20m. Na saně se postupně přikládají závaží v podobě pytlů s pískem, betonových dílů nebo barelů s vodou. V průběhu soutěže se využívá také traktor pro přetažení saní na start pro sjednocení podmínek při tahu vyšších hmotností. Svoji sílu předvedlo 8 jednospřeží, nejvyšší váhu 1500 kg utáhl hřebec Nero Petra Jeřábka z Cotkytle. Na stejné váze si tři dvojspřeží splnila kvalifikaci na MČR v kombinovaných soutěžích.

I letos bylo vyhlášeno několik speciálních cen. Cenu rozhodčích si odnesla teprve třináctiletá Aneta Broulíková, která předvedla svoji odvahu a um mimo soutěž. Cenu diváků pro nejsympatičtější dvojici získal Vladimír Hajtmar s Galenem. V průběhu dne byly také vyhodnoceny divácké ankety a dva vylosovaní diváci si odnesli potravinové balíčky.

Děti se mohly během dne zabavit v dětském koutku. Letos připravily Daniela Pravdová a Eva Felcmanová společně se studentkami výrobu plastických obrázků ovečky z ovčí vlny a koně z pletací příze. Děti mohly také malovat výjevy ze závodů, vystřihovat, pro ty menší byly nachystány omalovánky s motivy koní nebo navlékání korálků a připraveny byly také odměny v podobě sladkostí a drobných hraček.

Obrovský dík patří všem zaměstnancům, studentům, vedení Střední školy zemědělské a veterinární Lanškroun a přátelům chladnokrevných koní za podporu a pomoc při přípravě a organizování této akce.

Takto velká akce by nebyla možná bez přízně sponzorů, kteří se zasloužili o velmi pěkné ceny pro  vítěze a umístěné. Všem patří velký dík. Jedenáctý ročník podpořili: hlavní sponzor Lesy České republiky s.p., senátor Ing. Petr Šilar, Lesnické služby Jaroslav Marvan, lesnické práce a služby, obchod se dřevem, EUROGLASS – Martin Šulák, sklenářství, Školní statek SZeŠ Lanškroun, FIDES AGRO – výroba krmných směsí, De Heus a. s. Bučovice – závod Běstovice - krmiva Energys, Jezdecké potřeby Dulkaj Lanškroun, Symbiom s.r.o. Lanškroun, Ordinace Valy 216 a paní Koškové děkujeme za obstarání skla na poháry.

Tato akce získala svoji oblibu jak u soutěžících, tak u diváků a proto věřím, že mohu už dnes pozvat všechny milovníky chladnokrevných koní na již 14. ročník soutěží CHLAĎAS 2018, který se bude konat na konci května nebo začátkem června příštího roku

                                 Ing. Hana Stehlíková

 

 

 

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 17
Celkem: 1822257
Měsíc: 14488
Den: 761