Jdi na obsah Jdi na menu
 

Sušice - článek a fotografie

1. 5. 2018

První chladnokrevné závody v nové sezóně

 

Letošní sezóna chladnokrevných závodů začala v západočeské Sušici druhým ročníkem.  Stejně jako vloni se povedlo to hlavní – počasí, které je u venkovní akce půl úspěchu. O zbytek úspěchu se postarali pořadatelé – Procházkovi ze Stojanovic, Švecovi z Radostic a Oudovi z Velkého Boru. Hlavním pořadatelem soutěže tedy pro upřesnění byl Petr Procházka ml., s ostatním jsme mu pomohli všichni společně.

Jarní jízda Pošumavím se tentokrát nekonala jako akce samostatná a byla šikovně spojena s chladnokrevným trojbojem, tak se této jízdy zúčastnilo i více koní a jejich jezdců a kočích.  Jízda se letos konala jen ve městě Sušice, ale i tak bylo na co se dívat, na náměstí, kam průvod v čele se sv. Jiřím přijel krátce po 10.hodině přilákala akce zástupy diváků, kteří pak s projíždějícím průvodem dorazili i jako diváci soutěží.

Krátkou promluvu pronesl místní římskokatolický farář P. Wirth, který je rovněž sám koňák.

Kompletní chladnokrevná soutěž se pak konala v Olšovské ulici na travnatých plochách (u bývalého hotelu Otava), a probíhala až do pozdních odpoledních hodin. Soutěžilo se v kompletní soutěži (3-boj), a také proběhla kvalifikační kola na finále jednotlivých disciplin – ovladatelnosti v kládě a těžkém tahu.

Trať stavěli oba Procházkové – otec i syn – a připravili soutěžícím i horké chvilky.  Sekretářem celé akce byl Tomáš Janda, který soudcování tentokrát nechal mladším, hlavním rozhodčím byl Jaroslav Straka, rozhodčími Jan Hudač a Josef Našinec. V komentování akce se vystřídali Jaroslav Rédl, Tomáš Janda a Josef Našinec.

Formanka  proběhla v rychlém tempu, trať byla v této celkem „čitelná“ – na prvním místě se v čase 1,46 min (0 tr. bodů) umístil Jiří FOIST (Narex) , na místě druhém v čase 1,50 min (0 tr. bodů) Miroslav JEŽEK (Cita), třetí příčku obsadil v čase 1,57 min (10 tr. bodů) Aleš SOUKUP (Sylva), čtvrtý byl s časem 2,09 min (10 tr. bodů) Miroslav PAVELKA (Baroš) a pátý v čase 2,12 (0 tr. bodů)  Petr PROCHÁZKA st. (White Tiger).

V druhé disciplině – ovladatelnosti v kládě – připravili stavitelé trati mimo dalších i kolotoč kolem středového sloupu, ten dělal velké obtíže, a skládku na kterou bylo třeba kolmo umístit kládu tak, aby po odpřažení zůstala vyvážená. Čas pro disciplinu byl určen optimální 5 minut, a maximální 7,5 minuty – tím se stalo, že 4 soutěžící se vybodovali časem, a jeden se vybodoval zbouráním středového sloupu v kolotoči, no stane se. J

První místo patřilo v čase 3,42 min  a 0 tr. bodů Aleši SOUKUPOVI (Sylva), druhé místo v čase 4,26 min a 5 tr. bodů Miroslavu PAVELKOVI (Baroš), třetí v čase 5,25 min a 5 tr. bodů Karlu ŠKOLKOVI (Brit), čtvrté místo obsadil v čase 4,59 a 10 tr. bodů  Jiří FOIST (Narex) a pátý byl v čase 5,40 min a 10 tr. bodů opět Petr PROCHÁZKA st. (White Tiger).

 

Těžký tah proběhl bez problémů, povinnou kvalifikační váhu 1.100 kg zdolali všichni soutěžící bez problémů, v samostatném hodnocení dotažené váhy byl na prvním místě s váhou 1.700 kg (20 m) Thomas WELISCH (Sultan) z bavorského Regenu, na místě druhém s váhou 1.700 kg (20 m) Petr PROCHÁZKA ml. (Frigo), na třetím místě s váhou 1.700 kg (2,5 m) Miroslav PAVELKA (Baroš), čtvrtý s váhou 1.700 kg (0,5 m) Jiří FOIST (Narex) a pátou příčku obsadil s váhou 1.500 kg (20 m) Radek ŽÁK (Daniel). 

Následně byli vyhlášeny výsledky trojboje, kde se rozhodčím povedlo udělat malou chybu, ale omluva už byla všem soutěžícím zaslána.

Správně tedy v kompletní soutěži (3-boji) vyhrál Aleš SOUKUP (Sylva) s celkem 5 body, druhý byl Jiří FOIST (Narex) s 6 body, třetí se umístil Miroslav PAVELKA (Baroš) s body 7, na čtvrté příčce byl Karel ŠKOLKA (Brit) s 11 body a pátý rovněž s 11 body Petr PROCHÁZKA st. (White Tiger). 

Užili jsme krásný den plný slunce, krásných koní, šikovných kočí a vytrvalých diváků a už se těšíme na další kolo 12. května v jihočeských Přeštěnicích (okr. Písek)  a pak 2.června do západočeské Zdeslavi (okr. Klatovy).

 

Josef Našinec

fotografie zde

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 10
Celkem: 1833293
Měsíc: 16808
Den: 1024