Jdi na obsah Jdi na menu
 

Článek z Mistrovstí ČR

13. 11. 2019

Ke stažení zde

 

Michal Bančík dvojnásobný mistr republiky

První zářijový víkend se v jezdecké stáji Dolní Jelení konalo Mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní jednospřeží i dvojspřeží. Mistrovství se zúčastnili nejlepší kočí z České republiky a také nejlépe umístění zástupci Slovenské republiky. Ikdyž před začátkem i během celé soboty trápilo pořadatele nepříjemné počasí v podobě deště, uspořádání této akce se zhostili se ctí a pro závodníky i diváky připravili skvělé podmínky. Po oba dva dny se děti mohly povozit na koních, malovalo se zde na obličej a byly připraveny tvořivé dílničky pro děti.

Každý den se soutěžilo ve třech disciplínách – vozatajská jízda, ovladatelnost s kládou, těžký tah. Hlavní rozhodčí této akce byla Petra Šanturovová, které pomáhali Jaroslav Petřek, Martin Novotný, Petra Horváthová a Petr Sidimák jako správce trati. S každým závodníkem a s tím co se děje na trati všechny výborně seznamovala slovenská komentátorka Lenka Mahútová, v sobotu s MVDr. Františkem Horníkem a v neděli s Ing. Josefem Našincem.

Sobotní propršený den patřil jednospřeží, kterého se zúčastnilo 12 kočích. Po předvedení koní na ruce následovala vozatajská jízda, kde nejatraktivnější překážkou byl vodní příkop, kde díky dešti po celý den přibývalo vody. Dále si museli závodníci poradit s couváním, valem a několika náročnými průjezdy. S touto tratí si nejlépe poradil Jiří Foist s valachem 67/899 Narexem, druhém místo obsadil Jan Blizňák s klisnou 67/875 Švarná a třetí místo obsadil Michal Bančík s klisnou 69/109 Naila.

Po přestavbě trati proběhla ovladatelnost s kládou, kde si pořadatelé připravili pro účastníky několik technických překážek, které měly co nejvíce přiblížit práci v lese. Mezi ně patřilo natažení klády na val na váhu, couvání na kužel, natažení na vůz, navalení na klády, nacouvání s koněm mezi klády, zastavení koně v přesně určeném místě průchod mezi kužely podél vody a několik průjezdů.
Tuto trať zvládl jako jediný projet čistě Jiří Martynek s polským chladnokrevníkem Fester, druhé místo s 10 trestnými body patřilo Michalu Bančíkovi s 69/109  Nailou a třetí příčku obsadil také s 10 body ale horším časem František Kratochvíl s valachem Maxem.

Poslední disciplínou byl těžký tah, kde se díky dešti tahalo až na váhu 2300 kg. Tuto váhu jako jediná po celé trase připravila jediná žena ve startovním poli Marie Brázdová s klisnou 69/168 Naiki, o metr méně potáhla klisna 67/875 Švarná pod vedením Jana Blizňáka a na 9,1 metrů se dostal Jiří Martynek s valachem Festerem, čímž obsadil 3. místo.

Po sečtení výsledků proběhlo slavnostní vyhlášení. Na pátém místě skončil s 15 body David Šima s klisnou slezského norika 66/596 Sarou. Čtvrtou pozici obsadil také s 15 body, ale s lepším výsledkem v ovladatelnosti s kládou Jiří Martynek s polským chladnokrevníkem Fester. Bronzovou příčku obsadil se 14 body Jiří Foist s valachem slezského norika 67/899 Narexem a o bod méně a tím druhé místo získal Jan Blizňák s klisnou slezského norika 67/875 Švarnou. Na prvním místě se čtyřbodovým náskokem zvítězil Michal Bančík s klisnou slezského norika 69/109 Nailou, který se stal mistrem České republiky poprvé.

 

Nedělní den nám začalo přát počasí a nepršelo. Dvojspřeží se zúčastnilo 13 kočích a mezi nimi i 2 zástupci Slovenské republiky. Trať zůstala až na pár úprav stejná. Začínalo se slavnostním nástupem a představením všech koní a poté následovala vozatajská jízda.

Ve vozatajské jízdě zvítězil Michal Bančík s 69/109 Nailou a 58/933 Nickem, druhý skončil zástupce Slovenské republiky Ján Francisty starší s klisnami Perla a Praline a třetí skončil Jaroslav Marvan s 63/815 Markou a 71/214 Girou.

Na stupni vítězů se nám objevili ti samí tři jako ve vozatajské jízdě. Jako jediný zajel tuto trať čistě Michal Bančík s Nailou a Nickem. Druhý skončil Jaroslav Marvan s Markou a Girou, který získal pouze 5 trestných bodů za čas. Třetí místo obsadil s 10 trestnými body Ján Francisty st. S Perlou a Praline.

Poslední disciplínou byl těžký tah. Tahalo se 3300 kg a tuto váhu po celé dráze přetáhl pouze Ján Francisty ml. s Cedrikem a Dollardem. O 20 centimetrů méně potáhli koně pana Jiřího Martynka Quatro a Fester. Třetí příčku obsadil David Šima s klisnami Sara a Nexi.

Po sečtení výsledků proběhlo slavnostní vyhlášení. Na pátém místě s 16 body skončil jako předchozí den David Šima s klisnami slezského norika 66/596 Sara a 69/106 Nexi. Čtvrtou příčku obsadil také s 16 body, ale lepším umístěním v ovladatelnosti s kládou Jan Blizňák s klisnami slazského norika 67/875 Švarnou a 69/2 Olgou. Třetí příčka patří také s 16 body ale ještě lepším umístěním v kládě Jaroslavu Marvanovi s klisnou slezského norika 71/214 Girou a českomoravskou belgičkou 63/815 Markou. Druhé místo obsadil se 14 body zástupce Slovenské republiky Ján Francisty st. s klisnami Perla a Praline.
Vítězem a mistrem České republiky se stejně jako v sobotu stal Michal Bančík s klisnou 69/109 Nailou a valachem 58/933 Nickem, kteří nasbírali pouze 9 bodů.

Na závěr bych ráda poděkovala hlavnímu sponzorovi této akce, což jsou Lesy České republiky bez kterých by tyto akce nešly pořádat. Poděkování patří také Asociaci svazů chovatelů koní České republiky, Svazu chovatelů chladnokrevných koní a především pořádající stáji Dolní Jelení v čele s Josefem Hradcem a Leonou Málkovou, kteří pro nás tuto akci uspořádali a poskytli zázemí.

lesy-cr-vetical.png

 

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 8
Celkem: 1835766
Měsíc: 16188
Den: 654