Jdi na obsah Jdi na menu
 

Další zahraniční zkušenost - JAGD UND ANGELN 2017

11. 10. 2017

fotogalerie

Další zahraniční zkušenost

O víkendu 7. a 8. října 2017 jsme se opět s Vladimírem Hajtmarem vypravili za hranice ČR, tentokrát trochu do neznáma do saského Lipska na 21. formanské dny, které probíhaly v rámci výstavy lesnictví, lovu a rybaření JAGD UND ANGELN 2017 ve výstavním areálu agra GmbH Leipzig. Toto tradiční setkání chovatelů a milovníků chladnokrevných koní je se svou 21letou tradicí nejstarší podobnou akcí  v celém Německu. V rámci tohoto setkání se letos konalo také Mistrovství Saska v ovladatelnosti v kládě jedno- a dvojspřeží a soutěž ve formanské jízdě. Soutěže jsme se zůčastnili jako první zahraniční účastníci v celé její historii a byli jsme velice mile přijati. Komentátor a také ředitel téhle akce Jochen Gebhart  také několikrát zmínil, že 21. ročník je tímto internacionální a že je velice rád, že se akce účastníme.

Sobota 7.10.

V sobotní soutěži jednospřežní se účastnilo 26 dvojic, kočí mohl jet s více koňmi a tak  Vladimír Hajtmar soutěž absolvoval s oběma koňmi. Parkur obsahoval celkem 10 překážek, stavitel trati Dietmar Dietze si dal záležet a většina překážek byla hodně technická – spousta couvání, hodiny, váha, procouvání brankou apod. Pro větší atraktivitu a rychlejší průběh se na trati pohybovali vždy dvě dvojice, což diváci určitě velmi ocenili. S valachem Galenem absolvoval Vladimír trať s jednou chybičkou a ve skvělém čase pod 10 minut z celkového 15minutového limitu. S Grafitem poté sice s dvěma chybami ale suverénně nejlepším časem. Trochu nás zaskočila šířka branek 90 cm, což mohl být s naší širší rozporkou problém, ale velice jsme ocenili velkou vstřícnost ostatních soutěžících a tak Vladimír nakonec absolvoval trať se zapůjčenou rozporkou, aby koně nebyli tímto znevýhodněni. V této souvislosti zmíním i velice milé přijetí od všech soupeřů a organizačního týmu, za což jsme neskutečně vděční.

Po sobotní soutěži jednospřežní následovalo první kolo formanské jízdy dvojspřeží, tu jsme mohli absolvovat jen díky zapůjčení vozu od kolegů kočích. Trať měla celkem 12 překážek, její stavitel Roland Bärtl si dal záležet na množství obratů a zatáček, které byly v deštivém počasí značně náročné, ale o to zajímavější pro početné publikum. Po tomto prvním kole jsme se v poli 13 soutěžících umístili ve středu pole na 7. místě  s časem 3:11.

Sobotní večer byl ve znamení zábavy, kdy v 18 hodin začal menším občerstvením a poté následovala zábava s hudbou a pitím. Atmosféra byla skvělá, všichni jsme se po náročném dni skvěle pobavili. Byli jsme velice vřele přijati a získali spoustu nových přátel.

Neděle 8.10.

Neděle začala snídaní a poté prohlídkou trati pro soutěž v ovladatelnosti v kládě dvojspřeží. Vladimír soutěž absolvoval hned jako druhý účastník, což se ukázalo být dobrou volbou, protože poté následoval silný vytrvalý déšť. Vladimír s Galenem a Grafitem trať zvládl s jednou chybičkou, opět v nejrychlejším čase, ale po  jízdě prvního soutěžícího a pozdějšího vítěze a mistra Saska Bernda Schaarschmidta  nám bylo jasné, že se posuneme na nižší příčky. I přes vydatný déšť soutěž pokračovala do 13 hodin. Ve 14:30 bylo poté zahájeno druhé kolo formanky, ve které Vladimír zariskoval a rychlou bezchybnou jízdou na rozbahněné trati opět o dvanácti překážkách s časem 2:36 neměl konkurenci. Velice nás potěšilo velké povzbuzování nejen diváků, ale i ostatních soupeřů.

Odpolední vyhlašování a dekorování vítězů pro nás bylo velkým překvapením. V soutěži jednospřežní se Vladimír umístil s Galenem na skvělém prvním místě a s Grafitem na čtvrtém místě. V soutěži dvojspřeží se Vladimír zcela nečekaně umístil na druhém místě a já nikdy nezapomenu na Vladimírův překvapený výraz, když jsem mu posunky dávala najevo, že má předstoupit. V soutěži ve formanské jízdě se díky skvělému bezchybnému výkonu v obou kolech a hlavně skvělým časem v kole druhém umístil v královské disciplíně na 1. místě.

Takže další úspěšný výjezd za hranice naší malé zemičky s českými koňmi je za námi. Opět jsme získali spoustu zkušeností, nových poznatků a hlavně spoustu nových přátel. Zůstane nám navždy hromada krásných vzpomínek a zážitků. Akce byla i přes velkou nepřízeň počasí, kdy skoro celé dva dny propršely a foukal silný studený vítr, velmi vydařená a přišla i velká spousta diváků, kteří účastníky hlasitě podporovali a odměňovali potleskem. Tak snad zase někdy nashledanou – Auf Wiedersehen. 

Fotografie - zde

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 17
Celkem: 1832462
Měsíc: 16619
Den: 862