Jdi na obsah Jdi na menu
 

Majstrovstvá SR a ČR

16. 2. 2022

9. října 2021 v Trenčíně se po pauze uskutečnilo Mistrovství Česko-Slovenska, jehož hlavním pořadatelem byl Svaz chovatelů koní Slovenska, Asociace chovatelů koní ČR a Svaz chovatelů chladnokrevných koní. Po jednotlivých mistrovstvích se ti nejlepší z České a Slovenské republiky mohli utkat proti sobě a určit mistra na rok 2021.

Za obě země se kvalifikovalo 6 nejlepších kočích, ale pro náročné Covid pravidla a uskutečnění akce hned týden po našem mistrovství, se z České republiky nakonec zúčastnili 4 kočí. Byli to Jaroslav Marvan, David Janoš, Michal Bančík a Josef Hradec.

Průběh soutěží i pravidla si závodníci v den soutěže probrali s hlavním rozhodčím Ing. Vladimírem Šmelkem a pomocnými rozhodčími Lubomírem Kamasem a Jaroslavem Petřekem. Soutěž proběhla v areálu hřebčína Nozdrkovce, kde mimo krásné závodiště měli Slováci připravené dobré podmínky pro koně i soutěžící.

První soutěží byla vozatajská jízda, při které si museli závodníci poradit s několika průjezdy, osmičkou, vodním příkopem, mostíkem a také s couváním. Novinkou pro naše závodníky byl retardér kdy na vymezeném místě museli zůstat koně stát a vůz musel na retardéru zastavit předními koly. Za tuto překážku byla vysoká penalizace 60 trestných vteřin, ale kromě 3 závodníků si s tím všichni poradili. Myslím, že největším problémem pro naše závodníky byla malá výška kuželů, na které nejsou zvyklí ani koně ani závodníci. Již v první disciplíně jsme po našem mistrovství tušili, komu se bude dařit a také se tak stalo. První místo získal Jaroslav Marvan s belgickými klisnami Markou a Alžbětou, které jsou v majetku Ing. Kristýny Václavkové(čas 4:09:32). Jen o 3 vteřiny za ním (4:12:68) skončil poslední vítěz společných mistrovství slovenský závodník Luboš Dobrotka s muráňskými noriky Oidipusem a Direkt I Vendo. Třetí příčka patřila s časem 4:14:09 opět slovenskému účastníkovi Patriku Játymu s Litvorem a Mačkem. Další čeští závodníci skončili na 5. místě Michal Bančík se slezskými noriky Berenem a Nickem, na 6. místě David Janoš taktéž se slezskými noriky Brysem Stádleckým a Bajgarem a Josef Hradec s noriky Vendelínem a  Nikonem skončili na 8. místě.

Po krátké pauze následovala ovladatelnost s kládou, při které se jelo stejně jako u nás na trestné body, jen s tím rozdílem, že většina technických překážek byla za 60 trestných bodů, což se závodníkům poté těžko dohánělo. Na trati závodníky čekala trať postavená panem Jozefem Halásem, který závodníky dost potrápil. Museli si poradit s několika průjezdy, s vodou i můstkem, dále se začelením nebo navalením. Na trati, která čítala celkem 12 překážek, se jen jedinému závodníkovi podařilo projet trať čistě. Tímto závodníkem byl slovenský účastník Pavol Blaško s muráňskými noriky Rostandem a Orfeusem (čas 7:09:44, 0 trestných bodů). Druhou příčku obsadil Luboš Dobrotka s Direktem Vendem a Oidipusem (čas 7:34:30, 5 trestných bodů). Třetí místo díky horšímu času patřilo českému reprezentantovi Michalu Bančíkovi s Berenem a Nickem (čas 8:19:89, 5 trestných bodů). Čeští účastníci pak obsadili 4. místo (David Janoš), 6. místo (Josef Hradec) a 7. místo Jaroslav Marvan.

Po prvních dvou disciplínách to bodově vypadalo lépe pro Slovenské účastníky, u kterých jsme navíc předpokládali dobrý výkon v těžkém tahu. Těžký tah se tahal až na neuvěřitelných 2800 kilogramů, kde k velkému překvapení všech přihlížejících, zvítězily jediné 2 klisny ve startovním poli, navíc váhově o kategorii níž než většina účastníků. Vítězem slovenské královské disciplíny se stal Jaroslav Marvan s klisnami českomoravského belgického koně Markou a Alžbětou, které tuto váhu utáhly především srdíčkem po celé délce trati. Ukázaly opravdu neuvěřitelný výkon, nad kterým zůstával rozum všech diváků stát. Také je za to odměnili velkým potleskem a všichni jsme doufali, že to Jardovi Marvanovi pomůže také v celkovém hodnocení. Jen o pár metrů méně potáhli koně Davida Janoše, slezští norici Bajgar a Brys Stádlecký. O váhu méně, ale po celé dráze, skončil, i díky soudržnosti slovenských účastníků, Pavol Blaško s Rostandem a Orfeusem. Především tato slovenská taktika pomohla panu Blaškovi v celkovém hodnocení.

Po spočítání výsledků došlo ke slavnostnímu vyhlášení.
S celkovým ziskem 8 bodů (4,1,3) se na prvním místě umístil již několikrát zmíněný Pavol Blaško s muráňskými noriky Rostandem a Orfeusem. Kočí i koně podali v průběhu celého dne pěkné výkony a první místo jim právem patří.
Jen o bod více (1,7,1), a tím pádem druhé místo obsadil nejlepší český účastník toho dne pan Jaroslav Marvan s klisnami Markou a Alžbětou, které ukázaly, že nejen český chov, ale také úroveň soutěžících je na vysoké úrovni, o čemž se určitě budeme moci ještě přesvědčit na dalších akcích. Se ziskem 12 bodů (6,4,2) získal bronzovou příčku opět český účastník David Janoš s Bajgarem a Brysem Stádleckým. Čtvrté místo obsadil také s 12 body (2,2,8) slovenský reprezentant Luboš Dobrotka s koňmi Oidipus a Direkt Vendo (muránští norici). Rozšířené pódium uzavíral na 5. místě s 13 body (5,3,5) Michal Bančík se slezskými noriky Berenem a Nickem. Poslední český účastník Josef Hradec s Vendelínem a Nikonem skončil s 24 body (8,6,10) na 8. místě.

Za SCHCHK bych všem českým účastníkům ráda poděkovala za velmi slušnou reprezentaci České republiky, jelikož 3 umístění mezi prvními pěti je opravdu moc pěkné. Děkujeme také slovenským pořadatelům v čele s panem Ing. Františkem Gráczem, kteří se nezalekli přísných Covid podmínek, a mistrovství i tak uspořádali na velice pěkné úrovni.

Na závěr bych se ráda všem českým účastníkům omluvila za zpoždění se zveřejněním článku, jelikož mi zůstal neodeslaný v poště, ale myslím, že i přes toto zpoždění si závodníci zaslouží jeho zveřejnění.

Natálie Blizňáková

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 11
Celkem: 1836891
Měsíc: 16616
Den: 925