Jdi na obsah Jdi na menu
 

Parohatá akce

5. 6. 2017

Název není mým nápadem, akci tak nazvala jedna velmi známá a populární fotografka koní, která s námi na ni ale jet nechtěla - prý „kdo by chtěl vidět parohy?“ J (Takže se musíte spokojit s fotografiemi nás, amatérů, berte je proto prosím jen jako ilustrační! )

No vidíte, a my se tam – na pozvání místního chovatele Pavla RITTICHA – vydali a nelitovali jsme, snažili jsme se spolu s ním i takové menší akci dát nějakou fazonu, a myslím že se podařilo, i když samozřejmě v konkurenci stovek návštěvníků v mysliveckém to bylo hodně těžké.

Pavel Rittich při té příležitosti z rukou zástupce Rady plemenné knihy N a Svazu chovatelů koní západní Čechy Tomáše Jandy obdržel malé ocenění za své dosavadní chovatelské úspěchy. 

Na myslivecké střelnici v Kyselce (Dubině) se v sobotu 27.05.2017 konala každoroční výstava trofejí, shozů, vycpanin z revíru Vojenských lesů a statků, divize Karlovy Vary, k ní patřila soutěž trubačů „Parforsní kňour 2017“, výstava chladnokrevných koní, výstava včel, vojenské a hasičské techniky, a ještě několik komerčních stánků se zahradní technikou apod.

Akci zahájil ředitel divize Milan SUK krátkým uvítáním před nastoupenými trubači, pak foukli všichni do plechu a zaznělo tradiční „Vítáme Vás“ – ale v podání rovné STOVKY trubačů, až z toho divákům běhal takový ten příjemný mráz po celém těle.

Výstavy trofejí, shozů a vycpanin byly volně přístupné pod dřevěnými přístřešky a bylo pravda na co koukat, viděli jsme i několik rarit, všimli si, že spárkatá zvěř v doupovském revíru silně převyšuje stavy zvěře černé, na rozdíl od revírů v našem Pošumaví.

Soutěž trubačů měla několik kol a vždy mezi jednotlivými koly proběhla prezentace jiného doplňkového programu. Jako první byla vybrána ukázka chladnokrevných koní, kdy byli vedeni kolem diváků koně na střelecké kolo, tam bylo velmi pěkně připravené hrazení, u kterého byli koně během dopoledne vystaveni, samozřejmostí byl u každého koně zveřejněný jeho původ.

Výstavu koní připravoval Pavel RITTICH z Dubiny, sám úspěšný chovatel norických koní. Ke spolupráci přizval Tomáše Kubína z Velichova, Veroniku Cekovou z Ostrova nad Ohří a Pavla Krompaščika z Dolní Lomnice.

P. Rittich předvedl své 4 klisny, kdy chová na podkladě rodiny – matka 26/114 Lída (2006) [po 687 Ministr, z 26/344 Léna po 337 Vaduz]; její dcera 23/833 Luna (2012) [po 2868 Nacho Salazar, z 26/114 Lída po 687 Ministr] a druhá dcera 23/873 Lenka (2014) [po 964 Schifon, z 26/114 Lída po 687 Ministr].  Luna ještě měla pod sebou klisničku Lípu, narozenou v letošním roce.

 

Celkově se jednalo o velmi pěknou, vyrovnanou kolekci norických klisen, vždyť klisna Luna v roce 2015 obsadila v hodnocení exteriéru v Pardubicích 2.místo v celorepublikové konkurenci, a na zkouškách 3-letých klisen na Filipově Hoře se umístila na 1.místě mezi noričkami svého ročníku.

Budeme zvědavi na výsledek letošních zkoušek, kterých se v červenci zúčastní klisna Lenka.

 

T. Kubín vystavil klisnu Šejlu (polský chladnokrevník), V. Ceková vystavila 44/793 Subren (ČMB) [po 2537 Sapon, z 44/334 Brita po 262 Paris].

P. Krompaščik vystavil valacha Honzíka (N) [po Goméz, z Šárky po Norbert].

 

Zájem diváků nebyl samozřejmě takový jako o soutěž trubačů a zejména trubaček (těch byla celá třetina ze zúčastněných !), či jako o trofeje lovné zvěře, přesto tato malá ukázka chladnokrevných koní tří plemen ukázala další směr, kterým je třeba jít i v karlovarské oblasti. I sám původce myšlenky výstavy vyjádřil stesk po tom, že v oblasti se mnoho kolem chladnokrevných koní neděje.

Doufejme že tato jiskřička zažehne zájem dalších chovatelů a příští ročníky budou silnější, nebo v oblasti vzniknou i jiné chladnokrevné akce – to ale bude záležet na samotných chovatelích těchto krásných koní …………

 

Josef Našinec 

Fotografie zde

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 20
Celkem: 1822047
Měsíc: 14278
Den: 670