Jdi na obsah Jdi na menu
 

Základní podmínky pro přesun zvířat/koní v období platnosti Nouzového stavu

25. 3. 2020

Základní podmínky pro přesun zvířat/koní v období platnosti Nouzového stavu 

Za předpokladu, že jsou splněny všechny běžné legislativní podmínky a standardní veterinární požadavky, přesun zvířat jako takový zakázán není. Současná situace „pouze“  zakazuje/omezuje pohyb osob dle Usnesení vlády ČR č.215 (pokud by už někdo po pár dnech podmínky Nouzového stavu zapomněl, zde si je může oživit: https://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vyhlaseni-nouzoveho-stavu-180234/).

Z výše uvedeného vyplývá, že:
- majitel může svého koně přepravit pouze v akutním případě, kdy by měl být ohrožen život, zdraví nebo bezpečnost zvířete. Koně musí přepravovat majitel sám, vlastním přepravním prostředkem na základě potvrzení terénního veterináře (nebo veterinární kliniky) o nezbytnosti přesunu.
- v jiných méně naléhavých případech, kdy si koně nemůže převézt majitel sám, je nutné využít služeb certifikovaných přepravců, kteří jediní mají pravomoc přepravit zvíře na základě „výkonu podnikatelské činnosti“. Nejde ale o nic nového, toto platí i mimo NS.
Jak odlišit profesionálního přepravce od neoficiálního meloucháře se dočtete např. zde:
http://www.equichannel.cz/kdo-je-kdo-v-preprave-koni.

Jak najít ověřené certifikované přepravce koní pomůže např. tato mapa:

https://www.google.com/maps/d/viewer?fbclid=IwAR3A85Q4TvoAn-
uSUNPyf9pfWdJHjaJIByCbYXt52T4cNg2U2RHXsIa1_DA&mid=1gLnOO74DhtHahwFMSg9boJlDe5dOM-9i&ll=49.773063938512124%2C15.222339879008587&z=7
.

- během nakládání a přepravy samotné je bezpodmínečně nutné maximálně omezit vzájemný kontakt osob a současně dodržovat zásady osobní i kolektivní bezpečnosti.
- za určitých specifických podmínek lze uskutečnit i přepravu koně do zahraničí, nebo ze zahraničí do ČR. Tuto přepravu může zajistit pouze firma s certifikátem pro mezinárodní nákladní dopravu a na základě oficiální objednávky. Přeprava je vždy (!) provedena v systému TRACES. Při přepravě (hospodářských) zvířat je v současné situaci nutné počítat se zdržením zejména na hraničních přechodech (vnitřní hranice EU) v důsledku pohraničních kontrol osob.
- před veškerými jinými variantami přeprav za současného stavu razantně varujeme!

V současné situaci není rozhodující, co je a není zakázáno, ale to, jak jsme zodpovědní vůči vlastní osobě a jak moc si ceníme vlastního zdraví a bezpečnosti a pohody našich zvířat. Zde zejména platí nejprimitivnější zákony zdravého rozumu!

Důvody, proč přepravu nechat na certifikovaném profesionálovi, nebo ji odložit:
- drtivá většina přesunů není akutních a dají se přeplánovat na vhodnější termín.
- většina veřejných stájí je "uzavřena", majitelé si z pochopitelných důvodů nepřejí zbytečný pohyb v areálu.
- na základě masivního porušování podmínek NS Ministr vnitra nařizuje častější a přísnější kontroly. Aktuálně je znám první případ ze 16. března, kdy ve Východočeském kraji kontrolní orgány zakázaly jízdu přepravovaným koním. Byl povolán certifikovaný přepravce, ten koně přeložil a navrátil zpět do stáje.
- v případě, že by během cesty došlo k jakémukoliv incidentu, bude se na místě, nebo i zpětně zjišťovat, proč byly porušeny podmínky NS. Výše sankcí je dostatečně známá i z médií.


Zpracováno ve spolupráci s MV ČR, SVS ČR a SZÚ ČR

Preprava_NS.pdf

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 17
Celkem: 1837147
Měsíc: 16792
Den: 956