Jdi na obsah Jdi na menu
 

Mistrovství České republiky je již minulostí

13. 10. 2021

Mistrovství České republiky je již minulostí

První říjnový víkend se na závodišti Bahňák poblíž Tlumačova uskutečnilo Mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní jednospřeží i dvojspřeží. Závodníci se na vrcholu sezóny potkali po rok odloženém mistrovství, které se kvůli pandemické situaci v loňském roce nemohlo uskutečnit. Pořadatelstvím se tento rok zhostil Zemský hřebčinec Tlumačov. Počasí akci po oba dva dny přálo a především v neděli přilákal program větší množství diváků. ZH Tlumačov si připravilo také bohatý doprovodný program, který zahrnoval čtverylku koní ZH Tlumačov, ukázku jízdní policie Zlín a také se představil klub sportovní kynologie z Vítkova pod vedením pana Gotzmana.

Po oba dny se hlavním rozhodčím stal pan Jaroslav Petřek a k ruce mu byli paní Petra Šanturovová, Jan Louda a Petr Sidimák. Diváky s děním po dny seznamovala paní Hana Stehlíková.

Sobotní den patřil soutěži jednospřeží, kterého se zúčastnilo 12 soutěžních dvojic. První disciplínou byla vozatajská jízda, jejímž stavitelem byl pan Jaroslav Petřek. Závodníci se museli vypořádat se složitými průjezdy, couvačkou nebo také s maratonovou překážkou ve vodě. S touto tratí si nejlépe poradil Jaroslav Marvan s klisnou 63/815 Markou, druhé místo obsadil Pavel Reichel s plemenným hřebcem slezského norika 1840 Nadarem a třetí místo patřilo Michalu Bančíkovi se slezským norikem 58/933 Nickem.

Druhou disciplínou sobotního dne byla ovladatelnost s kládou, kterou pro závodníky připravil Ing. Hél. Trať byla velmi technická a v sobotu se jí nikomu nepodařilo projet čistě. Závodníci si museli poradit se začelením, vyvážením, navalením, tlačením mezi kuželi a také si museli dát pozor na jednoramennou páku a několik průjezdů. S tratí si nejlépe poradil Slovenský zástupce Ján Francisty mladší s Dodem, druhé místo patřilo Jaroslavu Marvanovi s Markou a třetí místo získal Michal Bančík s Nickem.

Poslední část dne patřila těžkému tahu. V porovnání s předloňským mistrovstvím, které proběhlo v Dolním Jelení se tahala nezvykle nízká hmotnost a to 1100 kg maximálně, což je váha, kterou se kůň kvalifikuje vůbec na mistrovství. Zdejší povrch ale udělal své a nejedna dvojice se v těžkém tahu potrápila. Nejsilnějším účastníkem sobotního dne byl 67/219 Borgis pod vedením pana Miroslava Šuhaje. Ten jako jediný váhu 1100 kg přetáhl po celé délce dráhy. O 5 metrů za ním skončil plemenný hřebec slezského norika 2062 Basango s Milanem Blizňákem a třetí místo patřilo 20/802 Brysu Stádleckému s Davidem Janošem.

Po sečtení výsledků byly vyhlášeny výsledky a oddekorováni všichni účastníci. Pět nejlepších poté dosáhlo i na finanční ohodnocení. Na pátém místě se především díky těžkému tahu umístil Miroslav Šuhaj s Borgisem (16 bodů). Čtvrté místo získal David Janoše s Brysem Stadleckým (15 bodů) a pouze o bod méně tedy 14 získal Ján Francisty ml. a hřebec Dodo, kterým patřila třetí příčka. Stříbrnou pozici si vybojoval Michal Bančík s Nickem (11 bodů) a s přehledným náskokem 4 bodů se mistrem České republiky 2021 stal Jaroslav Marvan s klisnou českomoravského belgika Markou.

Nedělní den probíhal podle stejného časového plánu a zúčastnilo se 14 závodníků. Ve vozatajské jízdě, která byla oproti soboty pozměněná si nejlépe s tratí poradil pan Milan Broulík s klisnami 45/490 Simona a 44/349 Dolina. O pár setin za ním skončil Jaroslav Marvan s klisnami 63/815 Marka a 48/975 Alžběta. Třetí pozici obsadil Michal Bančík s 58/933 Nickem a plemenným hřebcem SN 2605 Berenem.

V nedělní ovladatelnosti s kládou se již dvěma závodníkům podařilo projet trať čistě a právem jim za to náleželo čelo tabulky. Čistě a v lepším čase si s tratí poradil pan Ondřej Matějka s hřebci 71/334 Gaston a 45/580 Shadow. Druhé místo, taktéž čistě projetá trať, ale o něco horší čas, patřilo Michalu Bančíkovi s Berenem a Nickem. Třetí místo za jednu chybu patřilo poté panu Františku Kratochvílovi s Chrisem a Maxem.

Těžký tah už vypadal o něco lépe než v sobotu. Zde se nejlépe prezentovali koně pana Dušana Turčana 54/465 Saimon a 67/764 Roxy, kteří utáhli hmotnost 2400 kilogramů na dráze 13 metrů. O dva metry za ním skončil Ján Francisty mladší s Dolarem a Baškou a ještě kousek za ním pan Jaroslav Marvan s Markou a Alžbětou.

Celkové páté místo v neděli získal František Kratochvíl s Maxem a Chrisem (19 bodů). Čtvrté místo obsadil Jaroslav Marvan s Markou a Alžbětou (13 bodů), třetí příčku získal Michal Bančík s Berenem a Nickem (13 bodů) a stejně bodů, ale lepší umístění v druhé disciplíně, dovedlo Ondru Matějku s hřebci Gaston a Shadow na druhé místo. Mistrem České republiky se se ziskem 12 bodů (4,4,4) stal David Janoš s e slezskými noriky 20/802 Brysem Stádleckým a 67/353 Bajgarem.

Za SCHCHK bych ráda poděkovala všem účastníkům, ZH Tlumačov za přípravu areálu, ASCHK za spolupráci, ale hlavní dík patří hlavnímu sponzoru této akce, který již několik let podporuje chladnokrevné koně, a to jsou Lesy České republiky, děkujeme a budeme se těšit příští rok.

Natálie Blizňáková

 

Fotogalerie ZDE.

 

 

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 19
Celkem: 1822351
Měsíc: 14582
Den: 796