Jdi na obsah Jdi na menu
 

ME v ovladatelnosti v kládě jedno- a dvouspřeží 2017 Wendlingshausen

8. 9. 2017

O víkendu 25. až 27.8. jsem měla možnost se s panem Hajtmarem zúčastnit velké akce PFERDESTARK v německém Wendlinghausenu. V nádherném prostředí místního zámku a okolního zámeckého parku se sešlo 260 chladnokrevných koní celkem 23 plemen z celé Evropy – od hojně rozšířeného německého chladnokrevníka přes ardeny, Shiry až po vzácného představitele jurského koně z Dánska. No, srdce každého milovníka chladnokrevníka muselo zaplesat.

A ani naši slezští norici se neztratili. Valaši Galen a Grafit rozhodně patřili k favoritům soutěží. V sobotním závodě v ovladatelnosti se pan Hajtmar s Galénem po bezchybné jízdě umístili na úžasném druhém místě ze 42 startujících. Ve dvojspřeží se naši zástupci umístili na krásném 5. místě.

V neděli se hned v ranních hodinách jela tentokrát už soutěž ME v jednospřežní. Vladimír Hajtmar i přes dlouhé čekání na startu a poměrně horké počasí zajel s Galénem úžasnou jízdu, sice s jednou chybičkou, ale v bezkonkurenčním čase.

Poté následovala rychlá příprava valacha Grafita, přepřažení a přesun na soutěž v těžkém tahu, která se jede úplně jinak než u nás – koně musí v časovém limitu 3 minut přetáhnout po dráze dlouhé 45 m saně, které v základu váží 70% hmotnosti spřežení. Po 10 metrech na saně přiskakuje vždy jedna osoba – to se děje celkem 6x po 5 metrech. Koně mohou 3x zastavit, po čtvrté je změřena utáhnutá vzdálenost a spřežení končí. Koně musí jít pouze krokem, hodnotí se hlavně styl, chování při zapřahání, harmonie koní a kočího a ztráta balónku v rozích saní je hodnocena trestnými body.

Ihned po těžkém tahu následovala ovladatelnost v kládě dvojspřeží, při srovnání s ostatními účastníky podali čeští kluci fenomenální výkon a zasloužili si tak gratulace soupeří ještě před samotným vyhlášením.

Při večerním vyhlášení výsledků jsme byli všichni nadšeni – v ME v ovladatelnosti se pan Vladimír Hajtmar umístil v obou disciplínách na úžasném druhém místě a stal se tak vicemistrem Evropy, druhé místo z těžkého tahu bylo už jen třešničkou na dortu a úžasným završením náročného, ale krásného víkendu stráveného s chladnokrevnými koňmi.

A já se velmi těším až budu moci být za dva roky znovu součástí téhle úžasné akce, na které jsme získali mimo pohárů i mnoho cenných kontaktů a nových přátel mezi koňáky z celé Evropy.

Fotogalerie

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 8
Celkem: 1846964
Měsíc: 19363
Den: 707