Jdi na obsah Jdi na menu
 

Shrnutí chladnokrevné sezóny 2020

31. 12. 2020

SHRNUTÍ CHLADNOKREVNÉ SEZÓNY 2020 aneb JAK OPĚT ZASÁHNUL COVID

Rok 2020 se celý nese ve znamení zákazů a omezení kvůli pandemii Covid-19. Nejinak tomu bylo i v chladnokrevném sportu, kde i přes to, že si téměř 40 závodníků vyjezdilo možnost kvalifikovat se na Mistrovství České republiky, musela být sezóna předčasně ukončena týden před plánovaným mistrovstvím.

V letošním roce se podařilo úspěšně uspořádat 11 kvalifikačních soutěží – 5 v Čechách a 6 na Moravě. K již zaběhlým místům, kde se kvalifikace pořádají již pravidelně, přibyly letos 2 nová místa. Jedním z nich byla kvalifikace v Lázu u Příbrami pořádaná panem Jurou, kde kvalifikaci na Mistrovství České republiky úspěšně splnilo 9 závodníků a zvítězil pan František Kratochvíl. Druhým nováčkem v pořádání se v letošním roce stal Zemský hřebčinec Tlumačov, pro který to měla být zkouška na připravované Mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní, které se zde mělo uskutečnit první víkend v říjnu. Tato akce proběhla na závodišti Bahňák, kde se dříve pravidelně pořádaly akce Zemského hřebčince. Zúčastnilo se jí 12 závodníků, kteří si mohli vyzkoušet nově vybudované maratonové překážky. Nejvíce se zde dařilo Janu Blizňákovi.
Kvalifikací se pravidelně účastnili nejen Češi, ale také zástupci Slovenské republiky. Třem Slovákům se podařilo kvalifikovat i na MČR, a to Luboši Dobrotkovi a Janu Francisty mladšímu i staršímu. Povzbudivé je také to, že se kvalifikací účastnili mimo zkušené matadory i mladí závodníci, včetně několika žen.

Poslední akcí, která se nakonec mohla uskutečnit byla kvalifikace v Hlučíně-Bobrovníkách, která se zde konala druhým rokem a proběhla 12.9.2020. Zúčastnilo se jí 12 závodníků v jednospřeží a 13 ve dvojspřeží. Na domácí půdě se zde podařilo v jednospřeží i ve dvojspřeží zvítězit Michalu Bančíkovi.

Za Svaz chovatelů chladnokrevných koní bych ráda poděkovala nejen všem závodníkům, kteří investovali jak svůj cenný čas, tak i finance a účastnili se pořádaných akcí, ale také všem pořadatelům, kteří se i přes nejistou situaci rozhodli kvalifikaci uspořádat. Věřím, že v letošním roce nebylo vůbec jednoduché se k pořádání soutěží odhodlat, a hlavně sehnat sponzory, bez kterých by se zmíněné akce nepodařilo uspořádat. Proto bych také ráda poděkovala Lesům České republiky, že i tento rok výrazně finančně přispěly na chladnokrevné akce, nejen ty soutěžní, ale také výstavy a chovatelské dny. Poděkování patří také Asociaci svazů chovatelů chladnokrevných koní, Svazu chovatelů koní Moravy a Slezska a také všem rozhodčím a organizátorům.

I přes to, že se nakonec nemohlo uskutečnit ani Mistrovství České republiky, ani plánované Česko-Slovenské mistrovství, které se mělo konat v Trenčíně, doufáme, že se situace co nejdříve zlepší, a že sezóna 2021 bude o závodní i chovatelské akce o to bohatší.

 

 
 

 


Portrét


Kontakt

Svaz chovatelů chladnokrevných koní N, SN a ČMB

Jana Nováková
+420 739 778 455
Klokočov 11
747 47 VÍTKOV


Statistiky

Online: 23
Celkem: 1837945
Měsíc: 17264
Den: 1233